IMPLANTATER

Hva er tannimplantasjoner?
Et tannimplantat er en erstatning for en naturlig rot, og vanligvis er den sylinderformet. Implantatet er laget av titanium, et metall som kroppen tolererer. Etter en tid vil kjevebeinet og implantatet gro sammen. Et lite tillegg på toppen av implantatet kommer gjennom tannkjøttet. Kroner, broer eller gebiss kan bli festet til implantatet.

Å erstatte manglende tenner er viktig for din tannhelse da et tomrom vil gjøre tygging vanskelig og det å smile kan for mange være ukomfortabelt. Et tomrom gjør at de gjenværende tennene mister støtte og står alene langs kjevebeinet og kan gjøre tannpuss vanskeligere. 


I begynnelsen kan implantater synes dyrere enn andre behandlingsmetoder. Men i det lange løp kan det vise seg å være den mest økonomiske løsningen, siden broer og gebiss krever regelmessig tilpasning eller utskifting. Implantater er en livslang erstatning for tennene.

Hvorfor implantater?
Implantater er et alternativ til konvensjonelle broer og gebiss.
Hvis du opplever at gebisset roterer rundt i munnen, vil implantatet hjelpe deg å holde dette på plass.
Når du mister tenner, kan kjevebeinet krympe. Et implantat kan forsinke denne prosessen.
Et implantat kan brukes for å støtte en bro istedenfor å bruke de friske tennene på hver side av tomrommet.

Hvem passer implantat for?
Implantat passer ikke for alle. Du må være frisk og ha friske gummer og et tykt kjevebein. Odontika sine implantat-spesialister vil sjekke størrelsen på beinet. Hvis det ikke er stort nok eller friskt nok, vil det ikke være mulig å plassere et implantat uten først å transplantere bein inntil området.

Implantat er ikke alltid et bra alternativ for røykere eller personer med diabetes, osteoporose eller kreft. Dette er fordi implantatet har større sjangse for å bli mislykket og ikke leges skikkelig.

Hvis jeg ikke har nok bein, hva kan bli gjort?
Beinforstørring/styrkning er et uttrykk som beskriver forskjellige prosedyrer for å ”bygge” bein, slik at tannimplantatet kan bli plassert. Disse prosedyrene inneholder typisk transplantasjon av bein eller beinlignende materiale til kjeven, som over tid vil feste seg på det eksisterende beinet.

Etter en beinforstørringsprosedyre venter tannlegen normalt 6–12 måneder før han plasserer implantatet, selv om noen tannleger plasserer det tidligere.

Sinus-forstørring: I øvre kjeve over baktennene, er det mulig å øke høyden på beinet ved å skape et nytt bein i sinus. Dette blir kalt ei sinus-forstørring.

En dyktig kirurg kan skape gode resultater ved denne teknikken og hadde ikke det vært for denne teknikken og dens suksess, ville mange pasienter ikke hatt mulighet til å få implantater.

Hvor lang tid tar det å få implantater?
Fra innsetting av implantatet til plassering av den første tannen, kan behandlingstiden variere mellom 2 uker og 6 måneder. Din tannlege vil gi deg en personlig framdriftsplan før behandlingen starter.

Implantat-behandling hos Odontika i Vilnius vil foregå i 2 steg:

1. steg:
Tannlegen vil eksponere beinet i kjeven hvor tanna mangler. Deretter vil han bore et hull og plassere en metall-fylling inni beinet. Dette blir gjort med lokalbedøvelse. Gummen blir deretter sydd igjen og gro- og festeprosessen kan begynne i kjeven. Operasjonen varer om lag en time.

Et par dager senere kan en spesiell laser-behandling bli brukt for å hjelpe på helingsprosessen, samt stingene blir fjernet. Hvis du ønsker, kan du dra hjem neste dag og få din lokale tannlege til å fjerne stingene, selv om vår tannlege foretrekker å fullføre arbeidet selv.

I visse tilfeller kan implantatet bli plassert rett etter tanntrekkinga. Hvis du får din tann/tenner trukket hjemme, er det 8–10 ukers ventetid før implantatbehandlingen kan starte.

2. steg:
I andre fase blir erstatningstenner plassert på toppen av implantatet. Erstatningstennene kan være enkeltvis eller i grupper, og muligens som ei ”bro” festet til de nærliggende naturlige tennene. De kan bli satt på permanent eller festet på en måte som gjør at du kan fjerne dem for rensing. Denne behandlingen varer om lag en time.

Vil jeg bli tannløs?
Mellom operasjoner vil du ikke bli tannløs, men du vil få satt på midlertidige tenner.


Etter implantasjonen.
Bivirkninger er uønskede effektene av en vanligvis suksessfull behandling. Eksempler på bivirkninger inkluderer det å føle seg uvel av bedøvelsen, hevelse og ubehag rundt implantatet. Hevelsen kan senkes ved å bruke en ispose. Du kan få antibiotika eller smertestillende etter operasjonen og en antiseptisk munnvask for å redusere risikoen for at infeksjon.


Etterbehandling.
For å vedlikeholde implantatet anbefaler Odontika’s spesialister at du regelmessig børster tennene og bruker tanntråd. Tannlegen vil gi deg spesifikke råd om dette. Han/hun vil også anbefale deg regelmessige kontroller. Generelt har implantater en suksess-rate på opp til 97 %. På samme måte som du må forvente at kroner og broer trenger regelmessig reparasjoner, må implantater også ha jevnlig kontroll.


Viktig om tannhygiene etter implantasjoner.
Pasienten må sørge for god tannhygiene, da dårlig tannhygiene og røyking er blant de viktigste faktorer som forårsaker mangler/svikt hos pasienter, selv de med utmerket helse. Implantater og proteser trenger daglig rensing med en tannbørste og med spesialbørste på områder som er vanskelig tilgjengelig. Utover dette er det nødvendig med besøk hos tannlege to ganger årlig. Resten av tiden må pasienten selv sørge for å ”vedlikeholde” og passe på implantatet. Derfor er god munnhygiene og kontinuerling oppmerksomhet og omsorg viktig for et godt resultat.