TANNKJØTTBEHANDLING

Rotkanal-behandling.

Tannkjøttbehandling er det området innen tannbehandling som omhandler forebygging, diagnostisering og behandling av sykdommer i tannkjøttet.

Hvis en infeksjon oppstår p.g.a. forråtnelse, eller ei tann revner i rotkanalen, må kanalen behandles. Det eneste alternativet til slik behandling er at tanna blir trukket.

Våre spesialister bruker ulike teknikker for å behandle rotkanaler.

Kanalbehandlingen omfatter flere prosedyrer:

• Den angrepne tannen blir bedøvet og røntgen blir tatt.
• Tannkjøttrommet blir åpnet.
• Den infiserte delen av tannen fjernes.
• Ved hjelp av en apexlocator blir lengden på kanalen bestemt. Kanalen blir renset og utvidet opp til tannrota.
• Medikament tilsettes i kanalen (kalsium hydroxcide pasta eller lignende).
• Hele kanalen fylles med fyllingsmateriale.
• Tanndefekten blir fylt.

Med vellykket rotkanalbehandling vil ikke tannen lenger forårsake smerte. Men da tannen ikke lenger har en indre nerve, har den heller ikke lenger følsomhet for varme eller kulde. Dette er tegn på forråtnelse, så pasienten må foreta regelmessig sjekk hos tannlege med røntgen for å unngå ytterligere sykdommer i tannen. Den nye tannen kan vare hele livet, men kronen eller fyllingen må muligens erstattes.

Forebygging, kontra reperasjoner er Odontika sitt motto. Vår tannklinikk i Vilnius vil gi deg tips om god munnhygiene etter en rotkanalbehandling for å sikre suksess og unngå ny infeksjon. Å beholde dine opprinnelige tenner bør allikevel være ditt mål. En ubehandlet infeksjon inne i en tann kan bli verre med tiden, tannkjøttet heler seg ikke selv. Uten behandling kan du miste tenner, og dette kan kreve en bro eller andre kostbare reparasjoner.

Noen ganger, dersom rotkanalen ikke kan behandles, kan en rotfjerning bli utført.

Rotfjerning er en kirurgisk prosedyre som inkluderer fjerning av infisert vev i beinet og rengjøring av toppen av rotkanalen som p.g.a. hindringer ikke lar seg gjøre ved konvensjonell behandling. Ved fjerning av rota blir både gummen og tannen bedøvet. Et snitt blir gjort i gummen og det ubehandlede infiserte vevet fjernes ved roten.

En liten fylling blir deretter plassert på toppen av roten, og gummen sys deretter sammen til sin opprinnelige plass. Smerte og ubehag etter operasjon kan vanligvis døves med vanlige reseptfrie medisiner. Ved større smerter kan reseptbelagte medisiner utskrives.

Noen pasienter opplever sensitivitet for varme eller kulde fra roten. Dette er problemer som kan behandles med fluor, eller i alvorlige tilfeller med tanngjenoppbygging.